Βιοδιασπώμενα ολοκληρωμένα κυκλώματα, με χρήση μαγνησίου και μεταξιού!
Oμάδα ερευνητών των Πανεπιστημίων Urbana-Champaign και Tufts ανέπτυξε μια διαδικασία για τη δημιουργία πλήρως λειτουργικών, βιοδιασπώμενων κυκλωμάτων, ανοίγοντας το δρόμο για νέας μορφής ιατρικά εμφυτεύματα και όχι μόνο.
Συνδύασαν πυρίτιο με μαγνήσιο για να δημιουργήσουν τα αγώγιμα κυκλώματα και κατόπιν τα "εσώκλεισαν" σε ένα ειδικό τύπο μεταξιού, που προσφέρει ελεγχόμενο ρυθμό αποδόμησης και διασπάται στο νερό.
Αναλόγως τη σύνθεση της "θήκης" του μεταξιού που περιέχει το κύκλωμα, η διάρκεια ζωής των κυκλωμάτων μπορεί να είναι από μερικά λεπτά έως και χρόνια, χωρίς φυσικά κατόπιν να χρειάζεται επέμβαση αφαίρεσής τους, εφόσον πρόκειται για ιατρικό εμφύτευμα.
Η πρώτη δοκιμή του εμφυτεύματος έγινε σε ποντίκι, όπου ένας μικρός αισθητήρας στο σώμα του, επέτρεπε την παρακολούθηση της ανάπτυξης βακτηρίων στην τομή.
Άλλες εφαρμογές, περιλαμβάνουν μία 64μπιτη συσκευή απεικόνισης, έναν αισθητήρα θερμοκρασίας και μία λειτουργική ηλιακή κυψέλη.
Εκτός της ιατρικής, θα μπορούσε να υπάρξει εφαρμογή ανάλογων συσκευών για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, για παράδειγμα, μετά από μία φυσική καταστροφή ή ένα ατύχημα, όπως μία διαρροή χημικού υλικού, για την παρακολούθηση των επιπέδων μόλυνσης ή και της θερμοκρασίας.
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έρευνα
εδώ.